Blog Single

29 sep

Så vinner du på auktion: 4 heta tips

För en nybörjare kan det kännas lite ovant och ansträngt de första gångerna man går på traditionella auktioner. Budandet sticker ut lite gentemot det i övrigt återhållsamma svenska kynnet.

Samtidigt måste du våga för att vinna; förtroende är en nyckelkomponent för att vinna auktioner och kunskap bidrar till att skapa förtroende.

Så här kommer några tips på budstrategier som kan hjälpa dig att lyckas.

1. Starta med ett skambud

En bra taktik är att lägga ett riktigt skambud initialt. I början vet du inte hur många intresserade parter det finns och hur mycket de är beredda att bjuda på, så det finns ingen anledning att lägga ett högt bud i de tidiga stadierna.

En annan fördel med att vara först är att förrättaren nu är uppmärksam på att du är med, vilket gör det mindre sannolikt att han eller hon missar dig när det väl blir action.

Så lägg ett bud rejält i underkant och ta det därifrån.

När budgivningen börjar, håll koll på de andra budgivarna och se hur auktionen utvecklas. När auktionen börjar närma sig slutet och budgivningen saktar ner är det dags att placera nästa bud.

När auktionisten höjer klubban: Lägg ett bud i tydligt och hög röst. Om de andra intressenterna också går vidare kan du omedelbart svara med ett högre bud.

2. Ha förtroende

Det är oerhört viktigt att utstråla förtroende. När övriga budgivare avbryts av ett starkt självförtroende är det inte alls omöjligt att de ger upp tidigare än de gjort annars.

Dina bud ska vara snabba och självsäkra. Tvekan inför varje bud är helt klart ett tecken på svaghet. Om någon ser oroad ut och samtalar med sin partner inför varje nytt bud, då är möjligheterna stora att de är nära eller över sin gräns.

Så även om din övre gräns också är nära, behåll kylan och tveka aldrig.

Om motståndarna tvekar inför budet är det ofta klokt att omgående lägga ett högre bud med betydande emfas. Var beredd att buda självsäkert och snabbt upp till din gräns.

3. Håll dig inom ramarna och var påläst

På samma tema (självförtroende) är det viktigt att själv vara påläst inför auktionen och veta var du ska sätta en övre gräns – som du sedan inte går över under några som helst omständigheter.

Ta aldrig spontana beslut och flytta ribban på plats. Tänk igenom auktionen ur alla vinklar och vrår redan innan du kliver över auktionshusets tröskel.

4. Ta hänsyn till omständigheterna

Ibland går det helt enkelt inte som man tänkt sig, men det är inget att deppa över. Till syvende och sist är det alltid den som har störst budget och verkligen vill ha objektet som vinner. Men det går alltid fler tåg, så det är aldrig värt att gråta över spilld mjölk.

Var mentalt förberedd på att du kanske inte vinner, särskilt när det finns många intressenter.

Satsa gärna hårt på de objekt som du verkligen brinner för, men acceptera också att omständigheterna kanske förhindrar att du vinner just den här gången.

Related Posts